Creation: Free Design

Paphiopedilum

90px-paphiopedilumDe Paphiopedilum, of te wel, Venusschoentje. Tot de Phalaenopsis in de jaren '90 van de vorige eeuw, in enorme groei van productie kwam was de Venusschoen waarschijnlijk de bekenste Orchidee.De soorten zijn nog steeds zeer geliefd, echter staan in Europa niet meer op de eerste plaats.

Een stad op het eiland Cyprus is goed voor haar naam, Papos, met het Oud Griekse 'podilon'wat 'schoen'betekend. Anno 2015 begrijp je niet dat een product uit Oceanië en Zuid-Oost Azië uit Griekenland op dez manier haar naam heeft gekregen.

120px-paphiopedilum henryanum orchi 001De meeste soorten zijn terrestische orchideeën. Zij onwikkelen telkens opnieuw stevige scheuten, met meedere bladeren. de wortels zijn dik en vlezig. Ook hier bloeit een bloemstengel 1x, meestal met 1 grote bloemvorm. Daarna krijg je dus de genoemde scheutontwikkeling welke weer gevolgd wordt door een bloemstengel.

Aangezien de Phapiopedilum in verschillende habitats haar oorsprong heeft kun je er geen strak temperatuur of water advies  aan meegeven. De meeste variëteiten doen het op een lichte, niet volledig zonnige standplaats voortreffelijk.

DSC 0205 DSC 0207 DSC 0208